Kváskový pšeničnožitný chleba, co se vždycky povede
Náš nejčastěji pečený chleba na běžné dny. Důvěrně nazývaný kubík.
Autorem receptu je Martin Kubík z fb skupiny Pečem pecen a současně autor fb stránky Dobře zadělaná kuchyň. Jeho recepty jsou spolehlivé, všechny několikrát odzkouší, než je pustí do světa.
Základní recept na 1,2kg bochník je zde:
Na rozkvas:
2 lžíce kvásku z lednice
140g žitné celozrnné mouky
160g vody
Smícháme a necháme v zakryté misce rozkvasit asi 10-12hodin na lince.
Na těsto:
330g teplé vody (nebo syrovátky)
600g pšeničné chlebové mouky (prosáté)
300g rozkvašeného kvásku
Promícháme v robotu dokud se vše nespojí a necháme cca 30min autolyzovat.
3 lžičky soli
1 lžíce kmínu
Hněteme v robotu 3min na stupeň 1, poté asi 7min na stupeň 2, dokud se těsto neodlepuje od stěn nádoby robotu.
Poté necháme těsto 2hodiny kynout, nejlépe v uzavřené gastronádobě vymazané olejem, během těchto 2hodin těsto 2x popřekládáme.
Stočíme bochník do ošatky a následuje druhé kynutí cca 2hod (v létě samozřejmě méně). O správném vykynutí nám řekne prstový test.
Pečeme v dobře rozpálené troubě na 250°C 15minut se zapařením, poté 20-30minut na 200°C bez zapaření (plech s vodou vytahujeme z trouby a trochu přitom vyvětráme teplotu).
Chléb musí mít při upečení tmavě kaštanovou barvu a musí dutě zvonit při poklepu.
Necháme chladnout na mřížce.
Naše změny a vychytávky:
Přidáváme do těsta semínka, a to v době, kdy se přidává sůl a kmín - 1 lžíci lněného a 2 lžíce slunečnicového. Mouky dávám jen 550g pšeničné chlebové a přidávám 50g pšeničné grahamové. Protože semínka i grahamová mouka potřebují trochu více vody, dávám jí do těsta o 30-40g více.
Mojí rodině (já už chleba nejím) stačí k večeři poloviční bochník, takže z uvedeného množství stočím dva malé bochníčky, které kynou spolu v jedné ošatce a vlezou se vedle sebe i na plech. Druhý bochník dávám po vychladnutí do igelitu a ihned zamrazím. V týdnu stačí vytáhnout s dostatečným předstihem a nechat rozmrazit, nebo na chvíli prohnat mikrovlnkou a nebo cca 10minut znovu rozpéct v troubě na 200°C, pak ale počítejte, že bude mít tužší kůrku.
Autorem receptu je Martin Kubík z fb skupiny Pečem pecen a současně autor fb stránky Dobře zadělaná kuchyň. Jeho recepty jsou spolehlivé, všechny několikrát odzkouší, než je pustí do světa.
Základní recept na 1,2kg bochník je zde:
Na rozkvas:
2 lžíce kvásku z lednice
140g žitné celozrnné mouky
160g vody
Smícháme a necháme v zakryté misce rozkvasit asi 10-12hodin na lince.
Na těsto:
330g teplé vody (nebo syrovátky)
600g pšeničné chlebové mouky (prosáté)
300g rozkvašeného kvásku
Promícháme v robotu dokud se vše nespojí a necháme cca 30min autolyzovat.
3 lžičky soli
1 lžíce kmínu
Hněteme v robotu 3min na stupeň 1, poté asi 7min na stupeň 2, dokud se těsto neodlepuje od stěn nádoby robotu.
Poté necháme těsto 2hodiny kynout, nejlépe v uzavřené gastronádobě vymazané olejem, během těchto 2hodin těsto 2x popřekládáme.
Stočíme bochník do ošatky a následuje druhé kynutí cca 2hod (v létě samozřejmě méně). O správném vykynutí nám řekne prstový test.
Pečeme v dobře rozpálené troubě na 250°C 15minut se zapařením, poté 20-30minut na 200°C bez zapaření (plech s vodou vytahujeme z trouby a trochu přitom vyvětráme teplotu).
Chléb musí mít při upečení tmavě kaštanovou barvu a musí dutě zvonit při poklepu.
Necháme chladnout na mřížce.
Naše změny a vychytávky:
Přidáváme do těsta semínka, a to v době, kdy se přidává sůl a kmín - 1 lžíci lněného a 2 lžíce slunečnicového. Mouky dávám jen 550g pšeničné chlebové a přidávám 50g pšeničné grahamové. Protože semínka i grahamová mouka potřebují trochu více vody, dávám jí do těsta o 30-40g více.
Mojí rodině (já už chleba nejím) stačí k večeři poloviční bochník, takže z uvedeného množství stočím dva malé bochníčky, které kynou spolu v jedné ošatce a vlezou se vedle sebe i na plech. Druhý bochník dávám po vychladnutí do igelitu a ihned zamrazím. V týdnu stačí vytáhnout s dostatečným předstihem a nechat rozmrazit, nebo na chvíli prohnat mikrovlnkou a nebo cca 10minut znovu rozpéct v troubě na 200°C, pak ale počítejte, že bude mít tužší kůrku.
Jsou-li vám některé z kroků nejasné, poradí vám znovu příspěvek Jak k nám přišel Mr. Kvásek
Pečení zdar a kvásku zvlášť
Aja
Komentáře
Okomentovat