LCHF a přílohy

Když začnete jíst nízkosacharidově, znamená to mimo jiné, že vynecháte všechny klasické přílohy, jako brambory, rýži, těstoviny a knedlíky, o bulguru, kuskusu, quinoi a pohance ani nemluvě. Trochu jsem si posteskla kvůli rýži a těstovinám, ale v reálu mi fakt po celý měsíc s whole30 nechyběly.
Časem se ale objeví jídla, které nějakou tu přílohu přece jen potřebují. Třeba takový guláš se jí se zeleninou celkem blbě. Existují ovšem tací, kterým to nedá, a kteří pro nás vymyslí absolutně jednoduché a jedlé nízkosacharidové přílohy, které ty klasické můžou hrdě zastoupit. Tak sem s nimi.

NÍZKOSACHARIDOVÉ PŘÍLOHY


Květáková rýže podle @paleosnadno 

Originální recept najdete u Lucie Grusové v aplikaci LowCarb recepty nebo na jejích stránkách Paleosnadno.cz

Suroviny:
  • květák 300g na 1porci
  • sůl
Postup:

Květák rozebereme na růžičky a v mixéru nasekáme nadrobno, akorát tak aby připomínal rýži. Já zvolila přípravu v mikrovlnce, Lucie na svých stránkách nabízí ještě možnost krátkého vaření nebo přípravě na pánvi. Nasekaný květák dáme do misky, osolíme a necháme na nejvyšší výkon v mikrovlnce cca 8minut, v průběhu 2-3x promícháme. A je hotovo.
Kuřecí kousky na zelenině a květáková rýže 

Játra s rýží jsem milovala už na základce,
tak proč to nezkusit i lowcarb 



Květáková kaše podle @deliketo 

Originální recept najdete u Pavly Hlavičkové na stránkách Deliketo.cz

Suroviny:
  • květák 300g (1 malý nebo půl velkého) 
  • sůl 
  • máslo 30 + 30g
  • smetana 
Postup:

Květák uvaříme do měkka ve slané vodě. Nabízí se i možnost přípravy v mikrovlnné troubě jako u výše uvedené rýže. Uvařený květák scedíme a necháme vychladnout. Poté orestujeme na polovině másla na pánvi, dáme do vhodné nádoby na mixování (lze využít služby robota), přidáme druhou polovinu másla, přilejeme smetanu a rozmixujeme do hladka. Podle chuti, či konzistence lze přidat másla, smetany a přisolit.


Kuřecí steak s květákovou kaší a zelenina 


Těstoviny bez mouky podle Lucie Grusové z @paleosnadno, kterým už nikdo neřekne jinak než grusetky

Originální recept najdete opět u Lucie Grusové (proto grusetky) na stránkách Paleosnadno.cz
Jen jsem si trochu upravila množství vajec (o 2 míň)  a jako náhradu objemu za chybějící vejce používám i tekutinu, ve které je mozzarella.

Suroviny:
  • mozzarella 1 bochánek 125g i s tekutinou
  • 3 vejce
  • 2 lžíce psylia 
  • 2 špetky soli
Postup:

Rozpálíme si troubu na 160°
Do mixéru dáme nakrájenou mozzarellu i s tekutinou a všechny ostatní ingredience. Rozmixujeme na hladké řídší těsto. Těsto vylejeme na velký plech vyložený pečícím papírem a rozetřeme stěrkou na celou plochu. Bude opravdu tenké, pečením trochu nabude. Pečící papír se díky vlhkosti těsta bude krabatit, takže je nutné pracovat rychle.
Pečeme 8-10minut. Upečený plát těsta otočíme papírem nahoru a opatrně ho sloupneme. Poté plát těsta srolujeme a krájíme ostrým nožem.
Podáváme s oblíbenou omáčkou nebo jako přílohu k masu či guláši. Lze je taky použít do polévky nebo nechat vcelku a připravit lasagne.
Uvedené množství je na 2 porce. Druhou schovávám v lednici a do dvou dnů sním. Někteří zkoušeli i zamrazit a taky o.k.

Grusetky v přípravě 

Moje klasika - kuřecí maso, česnek, sušená rajčata, olivy,
pesto, pecorino, restovaná slunečnicové semínka 

S masovými kuličkami 

S mletým hovězím, žampiony a trochou smetany 



Cuketové špagety 

Originální recept netuším komu přiřknout, protože je jich plný internet.

Suroviny:
  • Cuketa
  • Spiralizér nebo škrabka 
Postup:

Cuketu omyjeme a neoloupanou ji nastrouháme na spiralizéru nebo škrabkou. Spiralizér lze pořídit elektrický, ale i obyčejný do ruky, co připomíná strouhátko na tužky. Někdo volí jen škrabku, oblíbená je třeba Julienne z Tescomy (ať máte obrázek,  jak vlastně vypadá). Obojí seženete na e-shopech, spiralizéry mechanické i elektrický se často objevuje v Lidlu, určitě se něco najde i v běžných kuchyňských potřebách nebo u vietnamců. Pokud ho/ji budete používat jen na cuketové špagety, tak určitě není nutné kupovat nic drahého. 
Pak máme dvě možnosti. Buď cuketové nudle, chcete-li "cudle" (nechci ale domýšlet, jak by se jmenovaly, kdyby byly z mrkve) můžete krátce povařit v osolené vodě, kde jim stačí 3minuty a poté propláchneme studenou vodou. Druhou možností je připravit si na pánvi omáčku na špagety (já používám oliv.olej, kousky kuřecího, sušené rajčata, olivy, česnek, pesto) a dám syrové cudle prohřát na pánev do připravené omáčky. Tento způsob volím já. Je rychlejší a na dovolené jsem si ho natolik oblíbila, že k vaření cudlí ve vodě už se nevracím.

Cuketové špagety co by oblíbená večeře na dovolené 




Keto knedlík podle @receptynahubnuti

Originální recept od Hany BrychovéReceptynahubnuti.cz

Suroviny:
  • 1 lžička rozpuštěného kokosového oleje 
  • 1 vejce
  • špetka soli
  • 1,5 lžičky psylia 
Postup:

Rozpustíme si v hrnku kokosový olej, přidáme zbylé ingredience a vyšleháme vidličkou. V hrnku dáme do mikrovlnky na nejvyšší výkon na cca 1,5minuty.
Opatrně vyklopíme z hrnku, můžeme si pomoct vidličkou. Krájíme nožem pilkou nebo nití. Vyjdou 3-4 menší kolečka. Ale nebojte, ony vás zasytí. A kdyby ne, tak si rychle uděláte ještě jeden.

Guláš z pomalého hrnce si žádá knedlík, jak jinak než lowcarb 



Z fotek se můžete přesvědčit, že na nízkosacharidové stravě opravdu nestrádám. Jak vidno podle počtu jednotlivých fotek, tak grusetky vedou. Poslední dobou (asi díky zimě a pomalému hrnci) se častěji objevuje i ketoknedlík (mimochodem odzkoušen i na @zhrivals a prý jako nouzovka dobrý i pro chlapa). V létě zas budu ujíždět na cudlích.

Tak co? Kterou přílohu zkusíte jako první?
Já měla včera grusetky.

Hezkou neděli
Aja 

Komentáře

Oblíbené příspěvky