LCHF a přílohy
Když začnete jíst nízkosacharidově, znamená to mimo jiné, že vynecháte všechny klasické přílohy, jako brambory, rýži, těstoviny a knedlíky, o bulguru, kuskusu, quinoi a pohance ani nemluvě. Trochu jsem si posteskla kvůli rýži a těstovinám, ale v reálu mi fakt po celý měsíc s whole30 nechyběly.
Časem se ale objeví jídla, které nějakou tu přílohu přece jen potřebují. Třeba takový guláš se jí se zeleninou celkem blbě. Existují ovšem tací, kterým to nedá, a kteří pro nás vymyslí absolutně jednoduché a jedlé nízkosacharidové přílohy, které ty klasické můžou hrdě zastoupit. Tak sem s nimi.
NÍZKOSACHARIDOVÉ PŘÍLOHY
Květáková rýže podle @paleosnadno
Originální recept najdete u Lucie Grusové v aplikaci LowCarb recepty nebo na jejích stránkách Paleosnadno.cz
Suroviny:
Květák rozebereme na růžičky a v mixéru nasekáme nadrobno, akorát tak aby připomínal rýži. Já zvolila přípravu v mikrovlnce, Lucie na svých stránkách nabízí ještě možnost krátkého vaření nebo přípravě na pánvi. Nasekaný květák dáme do misky, osolíme a necháme na nejvyšší výkon v mikrovlnce cca 8minut, v průběhu 2-3x promícháme. A je hotovo.
Květáková kaše podle @deliketo
Originální recept najdete u Pavly Hlavičkové na stránkách Deliketo.cz
Suroviny:
Květák uvaříme do měkka ve slané vodě. Nabízí se i možnost přípravy v mikrovlnné troubě jako u výše uvedené rýže. Uvařený květák scedíme a necháme vychladnout. Poté orestujeme na polovině másla na pánvi, dáme do vhodné nádoby na mixování (lze využít služby robota), přidáme druhou polovinu másla, přilejeme smetanu a rozmixujeme do hladka. Podle chuti, či konzistence lze přidat másla, smetany a přisolit.
Těstoviny bez mouky podle Lucie Grusové z @paleosnadno, kterým už nikdo neřekne jinak než grusetky
Originální recept najdete opět u Lucie Grusové (proto grusetky) na stránkách Paleosnadno.cz
Jen jsem si trochu upravila množství vajec (o 2 míň) a jako náhradu objemu za chybějící vejce používám i tekutinu, ve které je mozzarella.
Suroviny:
Rozpálíme si troubu na 160°
Do mixéru dáme nakrájenou mozzarellu i s tekutinou a všechny ostatní ingredience. Rozmixujeme na hladké řídší těsto. Těsto vylejeme na velký plech vyložený pečícím papírem a rozetřeme stěrkou na celou plochu. Bude opravdu tenké, pečením trochu nabude. Pečící papír se díky vlhkosti těsta bude krabatit, takže je nutné pracovat rychle.
Pečeme 8-10minut. Upečený plát těsta otočíme papírem nahoru a opatrně ho sloupneme. Poté plát těsta srolujeme a krájíme ostrým nožem.
Podáváme s oblíbenou omáčkou nebo jako přílohu k masu či guláši. Lze je taky použít do polévky nebo nechat vcelku a připravit lasagne.
Uvedené množství je na 2 porce. Druhou schovávám v lednici a do dvou dnů sním. Někteří zkoušeli i zamrazit a taky o.k.
Cuketové špagety
Originální recept netuším komu přiřknout, protože je jich plný internet.
Suroviny:
Keto knedlík podle @receptynahubnuti
Originální recept od Hany Brychové z Receptynahubnuti.cz
Suroviny:
Rozpustíme si v hrnku kokosový olej, přidáme zbylé ingredience a vyšleháme vidličkou. V hrnku dáme do mikrovlnky na nejvyšší výkon na cca 1,5minuty.
Opatrně vyklopíme z hrnku, můžeme si pomoct vidličkou. Krájíme nožem pilkou nebo nití. Vyjdou 3-4 menší kolečka. Ale nebojte, ony vás zasytí. A kdyby ne, tak si rychle uděláte ještě jeden.
Z fotek se můžete přesvědčit, že na nízkosacharidové stravě opravdu nestrádám. Jak vidno podle počtu jednotlivých fotek, tak grusetky vedou. Poslední dobou (asi díky zimě a pomalému hrnci) se častěji objevuje i ketoknedlík (mimochodem odzkoušen i na @zhrivals a prý jako nouzovka dobrý i pro chlapa). V létě zas budu ujíždět na cudlích.
Tak co? Kterou přílohu zkusíte jako první?
Já měla včera grusetky.
Hezkou neděli
Aja
Časem se ale objeví jídla, které nějakou tu přílohu přece jen potřebují. Třeba takový guláš se jí se zeleninou celkem blbě. Existují ovšem tací, kterým to nedá, a kteří pro nás vymyslí absolutně jednoduché a jedlé nízkosacharidové přílohy, které ty klasické můžou hrdě zastoupit. Tak sem s nimi.
NÍZKOSACHARIDOVÉ PŘÍLOHY
Květáková rýže podle @paleosnadno
Originální recept najdete u Lucie Grusové v aplikaci LowCarb recepty nebo na jejích stránkách Paleosnadno.cz
Suroviny:
- květák 300g na 1porci
- sůl
Květák rozebereme na růžičky a v mixéru nasekáme nadrobno, akorát tak aby připomínal rýži. Já zvolila přípravu v mikrovlnce, Lucie na svých stránkách nabízí ještě možnost krátkého vaření nebo přípravě na pánvi. Nasekaný květák dáme do misky, osolíme a necháme na nejvyšší výkon v mikrovlnce cca 8minut, v průběhu 2-3x promícháme. A je hotovo.
![]() |
Kuřecí kousky na zelenině a květáková rýže |
![]() |
Játra s rýží jsem milovala už na základce, tak proč to nezkusit i lowcarb |
Květáková kaše podle @deliketo
Originální recept najdete u Pavly Hlavičkové na stránkách Deliketo.cz
Suroviny:
- květák 300g (1 malý nebo půl velkého)
- sůl
- máslo 30 + 30g
- smetana
Květák uvaříme do měkka ve slané vodě. Nabízí se i možnost přípravy v mikrovlnné troubě jako u výše uvedené rýže. Uvařený květák scedíme a necháme vychladnout. Poté orestujeme na polovině másla na pánvi, dáme do vhodné nádoby na mixování (lze využít služby robota), přidáme druhou polovinu másla, přilejeme smetanu a rozmixujeme do hladka. Podle chuti, či konzistence lze přidat másla, smetany a přisolit.
![]() |
Kuřecí steak s květákovou kaší a zelenina |
Těstoviny bez mouky podle Lucie Grusové z @paleosnadno, kterým už nikdo neřekne jinak než grusetky
Originální recept najdete opět u Lucie Grusové (proto grusetky) na stránkách Paleosnadno.cz
Jen jsem si trochu upravila množství vajec (o 2 míň) a jako náhradu objemu za chybějící vejce používám i tekutinu, ve které je mozzarella.
Suroviny:
- mozzarella 1 bochánek 125g i s tekutinou
- 3 vejce
- 2 lžíce psylia
- 2 špetky soli
Rozpálíme si troubu na 160°
Do mixéru dáme nakrájenou mozzarellu i s tekutinou a všechny ostatní ingredience. Rozmixujeme na hladké řídší těsto. Těsto vylejeme na velký plech vyložený pečícím papírem a rozetřeme stěrkou na celou plochu. Bude opravdu tenké, pečením trochu nabude. Pečící papír se díky vlhkosti těsta bude krabatit, takže je nutné pracovat rychle.
Pečeme 8-10minut. Upečený plát těsta otočíme papírem nahoru a opatrně ho sloupneme. Poté plát těsta srolujeme a krájíme ostrým nožem.
Podáváme s oblíbenou omáčkou nebo jako přílohu k masu či guláši. Lze je taky použít do polévky nebo nechat vcelku a připravit lasagne.
Uvedené množství je na 2 porce. Druhou schovávám v lednici a do dvou dnů sním. Někteří zkoušeli i zamrazit a taky o.k.
![]() |
Grusetky v přípravě |
![]() |
Moje klasika - kuřecí maso, česnek, sušená rajčata, olivy, pesto, pecorino, restovaná slunečnicové semínka |
![]() |
S masovými kuličkami |
![]() |
S mletým hovězím, žampiony a trochou smetany |
Cuketové špagety
Originální recept netuším komu přiřknout, protože je jich plný internet.
Suroviny:
- Cuketa
- Spiralizér nebo škrabka
Cuketu omyjeme a neoloupanou ji nastrouháme na spiralizéru nebo škrabkou. Spiralizér lze pořídit elektrický, ale i obyčejný do ruky, co připomíná strouhátko na tužky. Někdo volí jen škrabku, oblíbená je třeba Julienne z Tescomy (ať máte obrázek, jak vlastně vypadá). Obojí seženete na e-shopech, spiralizéry mechanické i elektrický se často objevuje v Lidlu, určitě se něco najde i v běžných kuchyňských potřebách nebo u vietnamců. Pokud ho/ji budete používat jen na cuketové špagety, tak určitě není nutné kupovat nic drahého.
Pak máme dvě možnosti. Buď cuketové nudle, chcete-li "cudle" (nechci ale domýšlet, jak by se jmenovaly, kdyby byly z mrkve) můžete krátce povařit v osolené vodě, kde jim stačí 3minuty a poté propláchneme studenou vodou. Druhou možností je připravit si na pánvi omáčku na špagety (já používám oliv.olej, kousky kuřecího, sušené rajčata, olivy, česnek, pesto) a dám syrové cudle prohřát na pánev do připravené omáčky. Tento způsob volím já. Je rychlejší a na dovolené jsem si ho natolik oblíbila, že k vaření cudlí ve vodě už se nevracím.
![]() |
Cuketové špagety co by oblíbená večeře na dovolené |
Keto knedlík podle @receptynahubnuti
Originální recept od Hany Brychové z Receptynahubnuti.cz
Suroviny:
- 1 lžička rozpuštěného kokosového oleje
- 1 vejce
- špetka soli
- 1,5 lžičky psylia
Rozpustíme si v hrnku kokosový olej, přidáme zbylé ingredience a vyšleháme vidličkou. V hrnku dáme do mikrovlnky na nejvyšší výkon na cca 1,5minuty.
Opatrně vyklopíme z hrnku, můžeme si pomoct vidličkou. Krájíme nožem pilkou nebo nití. Vyjdou 3-4 menší kolečka. Ale nebojte, ony vás zasytí. A kdyby ne, tak si rychle uděláte ještě jeden.
![]() |
Guláš z pomalého hrnce si žádá knedlík, jak jinak než lowcarb |
Z fotek se můžete přesvědčit, že na nízkosacharidové stravě opravdu nestrádám. Jak vidno podle počtu jednotlivých fotek, tak grusetky vedou. Poslední dobou (asi díky zimě a pomalému hrnci) se častěji objevuje i ketoknedlík (mimochodem odzkoušen i na @zhrivals a prý jako nouzovka dobrý i pro chlapa). V létě zas budu ujíždět na cudlích.
Tak co? Kterou přílohu zkusíte jako první?
Já měla včera grusetky.
Hezkou neděli
Aja
Komentáře
Okomentovat