První měsíc s pomalým hrncem a pár stručných receptů

První měsíc máme za sebou. Zabydlení se, troufám si říct, proběhlo bez problému a CrockPot se stal platným členem naší kuchyně. Nejede každý den (protože přes týden obědváme mimo domov), ale 1-2xtýdně je spuštěn a koná své dílo. Nutno podotknout, že velmi dobře.
A co už máme za sebou? K fotkám uvádím i stručný postup.


Vepřová pečínka

  • ideálně pro krkovici nebo plecko (není příliš vhodná pečeně - bude sušší, ikdyž ne tolik jako z trouby), samozřejmě už se těšíme na bůček
  • vcelku, osolit, opepřit, okmínovat, přidat na kostičky nakrájenou cibuli a česnek
  • není nutné přidávat tuk
  • stupeň 1, 6-8 hodin podle velikosti masa
- dělala jsem i kousky krkovice (takové ty konce, co vám zbudou, když porcujete krkovici na plátky) na nastrouhaném červeném zelí
- přidat si můžete co chcete a máte doma - žampiony, houby, zeleninu...





Fotku jaksi nemám, 
vždycky byl foťák nějaký pomalý...
pomalejší než pomalý hrnec 






Pečené kuřecí kousky

  • čtvrtky, stehna
  • oblíbená kořenící směs na kuřecí maso, ghee
  • 6 hodin stupeň 1 nebo 3 hodiny stupeň 2 
  • není nutné podlívat vodou, samo pustí šťávu, a díky tomu, že nebude zalité vodou se udělá i kůrčička
Kuřecí stehna a stehýnka



Kachna

  • čtvrtky, stehna, nebo celá (dle velikosti hrnce nutno rozporcovat)
  • osolit, okmínovat, přidat nakrájenou cibulku a česnek, rozkrojené jablíčko
  • není nutné přidávat tuk, ani podlévat
  • stupeň 1, 7-8 hodin podle velikosti porcí (šlo by i na stupeň 2, asi 5 hodin, ale lepší je pomaleji na nižší stupeň), poté na 20-30minut do trouby na 180°, aby se udělala pěkně křupavá kůrčička 

Kachní čtvrtka s dušeným zelím





Guláš

  • 1kg masa vepřového, hovězího, zvěřiny
  • 1/2kg cibule, 2 velké stroužky česneku, 1 lžíce sladké papriky, bobkový list, koření dle druhu masa (u zvěřiny jalovec, rozmarýn, tymián, u hovězího a vepřového nové koření, celý pepř...dle zvyklostí a vaší chuti), sůl, 1 vrchovatá lžíce rajského protlaku, 2 lžíce sádla
  • na pánvi na sádle orestujeme cibulku až dohněda, poté restujeme krátce maso, jen aby se zatáhlo (lépe po částech, ať se opravdu restuje a ne rovnou dusí), k orestovanému masu přidáme prolisovaný česnek, sladkou papriku, rajčatový protlak a koření (pokud je celé nebo čerstvé větvičky je lepší jej dát do gázy, ať ho potom můžeme z guláše snadno vytáhnout)
  • vše dáme do hrnce a zalijeme 0,5litrem vody nebo vývaru
  • 6 hodin stupeň 1 nebo 4 hodiny stupeň 2

Srnčí guláš a grusetky




Červená řepa
  • očištěnou dobře omytou neoloupanou řepu zbavenou "bubáků" naskládáme do pomalého hrnce 
  • pokud plánujeme použití na slano (na salát, jako přílohu k masu...) pokapeme trochou oleje (ideálně olivového) a posolíme
  • pokud si řepu tímto způsobem jen připravujeme na použití třeba na sladké pečení, tak ji necháme jen tak
  • 4 hodiny stupeň 1
  • podle způsobu následujícího použití oloupeme, v případě přílohy k masu nebo do salátu lze ponechat se slupkou, která v hrnci pěkně zkaramelizuje, stačí zkrátka ochutnat a pokud nechutná, tak oloupat

Salát s červenou řepou a sýrem feta



Vývar 
  • poctivý vývar, ať už kuřecí, slepičí nebo hovězí je ideální právě v pomalém hrnci
  • jeho přípravě se budu věnovat v samostatném příspěvku, už jen proto, že správný vývar podle zásad GAPS nám byl doporučen v centru rané péče JAN Olomouc pro naši malou autistku, a to si zaslouží více místa než jen odstavec 
  • ale aspoň pro představu stupeň 1 a minimálně 20 hodin

Všechny uvedené recepty, pokud nepoužijete kořenící směsi s cukrem nebo nedoporučenými dochucovadly, splňují kritéria lowcarb a primal stravování. Samozřejmě pak záleží ještě na příloze, kterou si zvolíte podle vašeho způsobu stravování. A kdyby někdo chtěl, tak i knedlík se dá připravit ve verzi LCHF.  


A tak si tu žijem a vaříme. 
Co na něm už teď po měsíci oceňujeme?
Manžel samozřejmě to žrádlo. Kachna teď asi u nás bude časteji...
Synátor si pochvaluje měkké masíčko a dokonce si přidává, což mě mile překvapuje i přes to, že výhledově díky tomu budeme muset navýšit rozpočet na nákup u řezníka.
Já jsem neskutečně šťastná, že nemusím trávit celé víkendové dopoledne v kuchyni. Ráno vstanete, maso je hotové a vy už jen uděláte přílohu a máte volné dopoledne třeba pro děti nebo nicnedělání na gauči (bože, to už si ani nepamatuju, jak to vypadá, měla bych to zase někdy zkusit).
A co oceňují holky? Že máme víc času na ně. Jim to jídlo je tak trochu zatím fuk. Hlavně že jim chutná a že je ho hodně. A pro Andulku že je v pravý čas, protože autista má svoje vnitřní hodiny a jak není oběd v půl dvanácté na stole, tak je boj. Ale to už je jiná kapitola našeho rodinného života.

Hezký den

Aja


Komentáře

  1. Já mám pomalý hrnec teprve pár dní. Dostala jsem ho od mamky k narozeninám, takže se s ním ještě seznamuji :-) . Chtěla bych v něm už něco zkusit uvařit. Jsem zvědavá, jaké z něj bude jídlo :-) . Koupila jsem si hovězí maso, které jsem měla vždy tuhé, tak ho chci dneska, nebo zítra udělat v pomalém hrnci, tak snad bude krásně měkké :-) .

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky