Dýňové pyré a dušičkový čas

Podle halloweenské výzdoby a nabídky dýní v obchodě je jasné, že je tu podzim. Po posledním záchvěvu babího léta v minulém týdnu nám opravdu nastává dušičkový čas. Mimochodem ty mlhavá rána miluju. Asi jsem se měla narodit ve Skotsku někde na blatech. Tam je dušičkový čas trvale.

V tomto období máme dýní všude kolem habaděj. Někdo upřednostňuje dýni velkoplodou zvanou též Goliáš, kterou si snad všichni z dětství pamatujeme jako kompot. V nabídce obchodů (ale i semínek pro vlastní zahrádku) se objevují dýně máslové, špagetové, muškátové a dýně Hokaido. Tu volím i já. Má výraznou chuť, nemusí se loupat a pyré z ní je husté.
Jinak jsem našla informaci, že i okrasné dýně se dají konzumovat, ale je s nimi víc práce než užitku - špatně se loupou, dužina je tuhá a nemá příliš výraznou chuť. Takže fakt radši jen na parádu.
A ještě je tu dýně mexická, celkem velká a lákavá za cenu asi 60 korun, ale je plná vody a nevýrazné chuti a je určena spíše na vyřezávání.

Pokud dýní máte nadbytek, určitě se bude hodit typ na jejich zpracování a případné uchování na období mimo dýňovou sezonu. Nebojte, kompot to fakt nebude.






DÝŇOVÉ PYRÉ z dýně hokaido

Je to vlastně jen zpracovaná dýně, určená pro další použití.
Dýni hokaido vydlabejte a rozkrájejte na osminy. Dejte ji na plech na pečící papír a aby se nespálila, nahoru položte alobal. Pečte při 200 stupních cca 45 minut, záleží na velikosti kousků.


Jdeme do trouby

A máme upečeno


Po vychladnutí celou i se slupkou dejte do mixéru, rozmixujte do hladka a je hotovo.


Domácí dýňové pyré 


Použijete-li jinou dýni, je nutné ji oloupat - někdo loupe před tepelnou úpravou (v tom případě bych radila spíše vařit než péct a jen v malém množství vody, protože dýně pustí šťávu) nebo upéct se slupkou a po vychladnutí lžící vydlabat, což jde od slupky poměrně snadno. Zkoušela jsem klasickou dýni ze zahrádky, pyré bylo oproti hokaido poměrně tekuté a chuti ne příliš výrazné.

A co s ním dál? 
Pyré je nasládlé, takže lze přidat do jakéhokoliv sladkého pokrmu - palačinky, lívance, mugcake, kaše... Nebo zaexperimentovat a přidat třeba do rizota, pod maso, do omáček. Kdo zná dýňovou polévku, tak si tu chuť dokáže představit ledaskde.
Zbytek můžete rozdělit do krabiček a zamrazit pro použití i mimo dýňovou sezonu.
Já ho kdysi použila dokonce do kváskového chleba podle Maškrtnice

Co dobrého bylo u nás?
Dýňové vafle a lívance
Dýňová panna cotta
Dýňový cheesecake


Přeji příjemný dušičkový čas a nenechte se dýněmi zavalit

Aja

Komentáře

Oblíbené příspěvky