Kváskový celožitný chleba
Jednoduchý, bez větší námahy a zdravější než jeho sourozenci z pšenice.
Nepotřebujete překládat bochník, ani stáčet do ošatky, vlastně nemusíte mít ani tu ošatku. Stačí jen forma, ve které chleba upečete. Typická cihlička je z obdélníkové formy na biskupský chlebíček, ale už jsem viděla i žitné bábovky.
Obecná poznámka k žitu - nemá rádo hnětení, takže žitný chleba vždycky ručně vařečkou v míse, na robota zapomeňte.
Základní recept do formy 25x12x8cm
Na rozkvas:
1 lžíce kvásku z lednice (cca 30g)
150g žitné celozrnné mouky
150g vody
Smícháme a necháme přikryté rozkvasit cca 10hodin na lince.
Na těsto:
300g rozkvašeného kvásku
300g žitné chlebové mouky
270g teplé vody
2 lžičky soli
100g semínek
Všechno jemně promícháme v míse. Osvědčilo se mi nejdříve rozmíchat rozkvašený kvásek s vodou, teprve potom přidat mouku, sůl a semínka. Ta volím podle chuti a nabídky naší spíže, nejčastěji slunečnice (cca 50g), dýně (30g) a len (20g). Podle chuti si samozřejmě můžete přidat jakékoliv jiné, případně kmín nebo koření, ořechy...
Vzniklou hmotu pak dáme do tukem vymazané formy A mokrou rukou uhladíme povrch.
Necháme kynout cca 3-4hod na lince, přikryté igelitem, aby neoschl. Správně nakynutý zvětší svůj objem, je nafouknutý jako poctivá péřová duchna u prababičky a na povrchu se začnou objevovat drobné bublinky.
Správně vykynutý |
Pečeme:
250°C 10minut, pak snížíme teplotu na
200°C 20minut + 25minut přikryté alobalem + 5minut vyklopené z formy
Suma sumárum pokud dobře počítám, je to celkem 1hod pečení.
Chládne opět na mřížce a krájíme až po úplném vychladnutí, nejlépe druhý den.
Byl to můj chleba, který mi z familie chodila krást jen ta nejmladší, občas, když nebylo zbytí, nepohrdl ani manžel. Poslední krajíc jsem snědla 31.5.2017 před svým prvním whole 30, které přišlo mimochodem jako blesk z čistého nebe. Po něm už jsem se k chlebu nevrátila. Peču jej ale dál. Pro známé, do školky, zkrátka tomu, kdo o něj hezky poprosí. Takže pokud jste z Hranic a jste ochotni si pro něj přijet, tak můžete poprosit.
Aja
Komentáře
Okomentovat