Kváskový celožitný chleba



Jednoduchý, bez větší námahy a zdravější než jeho sourozenci z pšenice.
Nepotřebujete překládat bochník, ani stáčet do ošatky, vlastně nemusíte mít ani tu ošatku. Stačí jen forma, ve které chleba upečete. Typická cihlička je z obdélníkové formy na biskupský chlebíček, ale už jsem viděla i žitné bábovky.
Obecná poznámka k žitu - nemá rádo hnětení, takže žitný chleba vždycky ručně vařečkou v míse, na robota zapomeňte.





Základní recept do formy 25x12x8cm

Na rozkvas:
1 lžíce kvásku z lednice (cca 30g)
150g žitné celozrnné mouky
150g vody

Smícháme a necháme přikryté rozkvasit cca 10hodin na lince.

Na těsto: 
300g rozkvašeného kvásku
300g žitné chlebové mouky
270g teplé vody
2 lžičky soli
100g semínek

Všechno jemně promícháme v míse. Osvědčilo se mi nejdříve rozmíchat rozkvašený kvásek s vodou, teprve potom přidat mouku, sůl a semínka. Ta volím podle chuti a nabídky naší spíže, nejčastěji slunečnice (cca 50g), dýně (30g) a len (20g). Podle chuti si samozřejmě můžete přidat jakékoliv jiné, případně kmín nebo koření, ořechy...
Vzniklou hmotu pak dáme do tukem vymazané formy A mokrou rukou uhladíme povrch.
Necháme kynout cca 3-4hod na lince, přikryté igelitem, aby neoschl. Správně nakynutý zvětší svůj objem, je nafouknutý jako poctivá péřová duchna u prababičky a na povrchu se začnou objevovat drobné bublinky.


Správně vykynutý

V tu chvíli je čas pořádně rozpálit troubu na 250°C. Není nutné zapařovat. Nicméně jsem tento chleba pekla dohromady s pšeničnožitným, tudíž se zapařením, a získal hezký lesklý povrch. Na chuti či finálním dokynutí v troubě to nic nezměnilo, tak si vyzkoušejte sami, jestli budete péct se zapařením či bez.
Pečeme:
250°C   10minut, pak snížíme teplotu na
200°C   20minut + 25minut přikryté alobalem + 5minut vyklopené z formy
Suma sumárum pokud dobře počítám, je to celkem 1hod pečení.
Chládne opět na mřížce a krájíme až po úplném vychladnutí, nejlépe druhý den.
Není dostupný žádný alternativní text.
Není dostupný žádný alternativní text.

Vydrží celkem dlouho, běžně ho jím jsem ho jedla týden, ikdyž poslední dny už si zasloužil drobnou regenerační kůru v topinkovači. Pokud ho jíte sami a víte, že ho nedáte celý ani za týden, je lepší si chleba nakrájet a zamrazit.
Byl to můj chleba, který mi z familie chodila krást jen ta nejmladší, občas, když nebylo zbytí, nepohrdl ani manžel. Poslední krajíc jsem snědla 31.5.2017 před svým prvním whole 30, které přišlo mimochodem jako blesk z čistého nebe. Po něm už jsem se k chlebu nevrátila. Peču jej ale dál. Pro známé, do školky, zkrátka tomu, kdo o něj hezky poprosí. Takže pokud jste z Hranic a jste ochotni si pro něj přijet, tak můžete poprosit.




Pečení zdar a kvásku zvlášť

Aja



Komentáře

Oblíbené příspěvky