Dýňové vafle a lívance
Recept z dýňového období na rychlý lowcarb recept jsem našla na u @lenikralickova, která má ráda cestování, focení a vaření bez cukru. Její dýňové lívance jsem ochutnala a vyzkoušela i jako vafle.
Už při samotném názvu příspěvku jsem se trochu zapotila, neb dilema vafle vs. wafle musel rozseknout až strýček google. A vězte, že správně česky je vafle...takže na instagramu to hned musím opravit.
Teď už k samotnému receptu. Je to rychlovka, pokud máte předem připravené dýňové pyré.
DÝŇOVÉ VAFLE A LÍVANCE ve verzi LCHF
Suroviny na 6 lívanců nebo 3 vafle:
1/2 hrnku dýňového pyré
2 vejce
1/3 lžičky prášku do peciva
1/3 lžičky vanilky (lze vynechat)
1/3 lžičky skořice
sladidlo (u nás 1 lžička xylitolu)
kokosový olej na smažení
Postup:
Všechny suroviny (s výjimkou oleje) rozmixujeme do hladkého těsta. Pokud se vám zdá příliš husté, můžete naředit trochou vody.
V lívanečníku na kokosovém oleji smažíme lívance. Pro zachování duševního zdraví doporučuji smažit velmi pozvolna na mírném plameni, aby lívance před otáčením stihly ztuhnout, protože pro vaši nervovou soustavu není nic horšího, než se snažit otočit lívanec, který je zespoda už lehce spálený a shora pořád tekutý. Mnohdy je taková snaha doprovázena i patřičně jadrným komentářem, což zase není zrovna ideální pro kolem probíhající děti, které jsou schopny si onen slovník zapamatovat a použít ho v nejméně vhodnou chvíli.
Máte-li doma vaflovač nebo silikonovou formu na vafle do trouby jako já, pak není nic jednoduššího, než udělat vafle, čímž vaše nervy budou výše zmíněných peripetií ušetřeny. Opět na vymazání použijeme kokosový olej. V troubě jsem dělala na 180°C cca 15minut.
Na zdobení použije cokoliv dle chuti. Chcete-li dodržet zásady lowcarb stravování, pak vhodná je zakysaná smetana nebo řecký jogurt, drobné ovoce jako maliny, ostružiny, borůvky a jahody. Lze posypat skořicí nebo mletými či sekanými ořechy.
Přeji dobrou chuť
Aja
Už při samotném názvu příspěvku jsem se trochu zapotila, neb dilema vafle vs. wafle musel rozseknout až strýček google. A vězte, že správně česky je vafle...takže na instagramu to hned musím opravit.
Teď už k samotnému receptu. Je to rychlovka, pokud máte předem připravené dýňové pyré.
DÝŇOVÉ VAFLE A LÍVANCE ve verzi LCHF
Suroviny na 6 lívanců nebo 3 vafle:
1/2 hrnku dýňového pyré
2 vejce
1/3 lžičky prášku do peciva
1/3 lžičky vanilky (lze vynechat)
1/3 lžičky skořice
sladidlo (u nás 1 lžička xylitolu)
kokosový olej na smažení
Postup:
Všechny suroviny (s výjimkou oleje) rozmixujeme do hladkého těsta. Pokud se vám zdá příliš husté, můžete naředit trochou vody.
V lívanečníku na kokosovém oleji smažíme lívance. Pro zachování duševního zdraví doporučuji smažit velmi pozvolna na mírném plameni, aby lívance před otáčením stihly ztuhnout, protože pro vaši nervovou soustavu není nic horšího, než se snažit otočit lívanec, který je zespoda už lehce spálený a shora pořád tekutý. Mnohdy je taková snaha doprovázena i patřičně jadrným komentářem, což zase není zrovna ideální pro kolem probíhající děti, které jsou schopny si onen slovník zapamatovat a použít ho v nejméně vhodnou chvíli.
![]() |
Dýňové vafle |
Máte-li doma vaflovač nebo silikonovou formu na vafle do trouby jako já, pak není nic jednoduššího, než udělat vafle, čímž vaše nervy budou výše zmíněných peripetií ušetřeny. Opět na vymazání použijeme kokosový olej. V troubě jsem dělala na 180°C cca 15minut.
![]() |
Dýňové lívance |
Na zdobení použije cokoliv dle chuti. Chcete-li dodržet zásady lowcarb stravování, pak vhodná je zakysaná smetana nebo řecký jogurt, drobné ovoce jako maliny, ostružiny, borůvky a jahody. Lze posypat skořicí nebo mletými či sekanými ořechy.
Přeji dobrou chuť
Aja
Komentáře
Okomentovat