Dýňový cheesecake

Když už máme to podzimní halloweenské období a dýně je na každém rohu, určitě se bude hodit recept na dort. Třeba právě na posezení s rodinou při setkávání v období Dušiček.
A tenhle dort je tak trochu jako pejsek s kočičkou. Ne že bych tam narvala husí hlavu, zelí nebo syrečky, ale recept jsem poskládala z různých receptů, aby byl podle zásad lowcarb a aby nám chutnal.
A taky jsem nepoužila originál sýr, který do "čískejku" patří, a tím je Philadelphia. Jo, je drahá a taky ji neseženu všude, což jsem neměla čas řešit, protože upéct dort o tomto víkendu byl nápad zrodivší se v pátek v noci. Můžete namítnout, že bez Philadelphie to není cheesecake. Ale já nežiju v US, vyrostla jsem na tvarohu a lučině (takže by mi možná Philadelphia ani nechutnala) a jsem zvyklá šetřit. Až bude u nás stát čtvrt kila Philadelphie to co v USA, tedy něco málo přes 1 dolar, tak to ráda zkusím i s ní. To jen pro případné rejpaly. Teď už k receptu.

Korpus je přesně podle Číského dortu od Cukrfree. Náplň pak trochu podle Janiny a trochu podle Maryskitchenlove.cz, ale de facto jsem to prostě smíchala dle vlastní chuti.



DÝŇOVÝ CHEESECAKE ve verzi LCHF


Suroviny:

Korpus: 
1 hrnek mandlové mouky
1/3 hrnku kokosové mouky
1 lžička vinného kamene nebo kypřícího prášku 
špetka soli
2 vejce
1/2 hrnku změklého másla
1/2 hrnku mléka (kokosového, mandlového, kravského)
vanilková esence (tu jsem jaksi neměla)
sladidlo dle chuti (1 lžička xylitolu)

Náplň: 
250g dýňového pyré
250g tučného tvarohu ve vaničce
200g originál Lučiny nebo Palouček
1 zakysaná smetana (200-250g balení, zkrátka, to co máte doma)
2 vejce
2 lžičky skořice
sladidlo dle chuti (1,5 lžíce xylitolu)

Postup: 
Na korpus smícháme v jedné nádobě všechny sypké suroviny kromě sladidla, v druhé nádobě všechny tekuté suroviny (lze použít mixér), ve kterých rozpustíme sladidlo. Pak obě hmoty spojíme. Vznikne nám trochu lepivé těsto, které dáme do dortové formy, předem vymazané kokosovým olejem nebo vystlané pečícím papírem (s tím se lépe pracuje, když ho pomačkáte a trochu navlhčíte).
Pečeme asi 20 minut v troubě vyhřáté na 180°C.
Mezitím si připravíme náplň. V mixéru smícháme všechny ingredience. Není nutné příliš mixovat, aby nebyl cheesecake plný bublinek, stačí jen na pomalých otáčkách zamíchat. Náplň ochutnáme, případně dosladíme. Pak ji nalejeme na upečený korpus, rozetřeme a formou klepneme o linku, aby se odstranily případné bublinky z náplně.
Pečeme dalších 40-45 minut na 160°C. Do trouby se doporučuje vkládat i hrnec s vodou, aby dort na povrchu nepopraskal.




Dýňový cheesecake



Správný cheesecake by při pečení neměl vůbec zhnědnout. Že je hotový, poznáte podle toho, že se uprostřed stále trochu třese. Pokud ho dopečete do stavu, kdy bude zcela pevný a na povrchu trochu trochu hnědý, bude už přepečený, pravděpodobně i příliš suchý a může praskat. Necháváme chladnout pozvolna ve formě a krájíme, až je úplně vychladlý, nejlépe upéct večer a krájet až další den.

Zdobit můžeme plátky mandlí. Pokud by se někomu zdál málo sladký, ozdobte sladkou šlehačkou.


Jen tak s mandlemi


Dobrou chuť a příjemný dušičkový čas

Aja





Komentáře

Oblíbené příspěvky