Puzzle ze špachtlí

Klasika, kterou viděl každý, kdo někdy koketoval s technikou decoupage. Pro neznalé - jedná se o lepení horní vrstvy barevného ubrousku na podkladový materiál, nejčastěji dřevo, keramiku, korek. 
Ještě než se holky narodily, dokonce ještě dřív než jsme se přestěhovali do domečku, jsem této technice věnovala spoustu času. Celá rodina a známí dostávali dárky v podobě ozdobených dřevěných rámečku, květináčů, plechových dóz a táců. A Jára měl ozdobené v pokojíčku co šlo...
Pak se ubrousky na dlouhou dobu odstěhovaly do sklepa a přišla na ně řada až letos před dovolenou. Nápad na puzzle není můj, ale na naši robinsonskou dovolenou se mi to zdálo jako dobrá volba...lehké, dobře sbalitelné a když se nějaký dílek ztratí, nevadí. Vždyť špachtlí a ubrousků je doma dost.

Co budeme potřebovat: 
na jedny puzzle

9 lékařských dřevěných špachtlí 
(lze koupit v lékařských potřebách, ale i ve výtvarných potřebách a na e shopech)
lepidlo vodou ředitelné
ubrousek s motivem
lepící pásku
žehličku
pečící papír
ostrý nůž nebo žiletku a ostré nůžky




Postup: 

9 špachtlí slepíme zespodu lepící páskou, která pak přijde pryč. Slouží jen pro fixaci špachtlí při výrobě. Je lepší nelepit je těsně k sobě - špatně se pak budou oddělovat. Vzniklý špachtlový čtverec shora natřeme lepidlem (naředěným vodou do tekuté podoby) a necháme zaschnout. Ano, zvláštní, ale má to svůj důvod a následující postup bude mít dokonalý efekt. 
Na už suché čtverce položíme horní vrstvu ubrousku, překryjeme pečícím papírem a přežehlíme žehličkou na vysoký výkon BEZ PÁRY!! Žehlička rozpustí lepidlo a ubrousek dokonale přilne bez bublin a bez krabacení - to je ten slibovaný efekt. 
Pak už jen sundat lepící pásku zespodu špachtlí, rozřezat na jednotlivé dílky a odstřihnout zbytky ubrousku na okrajích, případně ještě přelakovat pro zvýšení trvanlivosti. Lepší je zvolit lak ve spreji. Pokud budete nanášet lak štětcem, dojde k promáčení ubrousku, zkrabatí se a onen zázračný efekt s žehličkou přijde vniveč. To nemluvím o riziku, že si nalepený ubrousek můžete štětcem potrhat.
A je hotovo. 

Teď už jen předat hotové puzzle dětem a popřát jim příjemnou zábavu. A věřte, že způsoby hraní si najdou sami. Naše Andulka to vzala po svém "autistickém". Staví ze špachtlí cesty a komíny (pro odchované pionýry a skauty - komíny jako ohniště typu hranice). Maru si zas kromě skládaní puzzlí tvoří plošné obrázky, třeba domeček, kytičky, hvězdičky...  Zkrátka dětská fantazie je nekonečná. Jen jí musíme dát šanci.

Aja
   👌
P.S. Testováno na puberťákovi, čímž to mu děkuji  😉

Komentáře

Oblíbené příspěvky