Adventní tvoření do školky

Když paní učitelka sdělila na třídních schůzkách (ano, i v mateřské školce se konají schůzky) někdy začátkem školního roku, že v prosinci nás čeká výstava, na které by ráda představila i tvoření rodičů s dětmi na libovolné téma, nešlo odolat. Ani ne tak nabídce něco vyrobit, jako spíš jejímu pohledu "že jako já určitě něco vytvořím". No a tak mě čekalo pár měsíců přemýšlení a pár dnů vyrábění. Nakonec to dopadlo dle očekávání našeho tatínka - já tvořím a holky si s tím hrají. Ale o to přece šlo.

Tak tedy. Téma bylo libovolné. Materiál a technika taky. Vzhledem ke snaze vytvořit něco velkého s malými vstupními náklady (tím myslím jen ty materiální neb moje know-how je vysocenákladová záležitost) a taky použít už použité, přišla na řadu recyklace. A téma jak jinak než související s časem adventním.


SKLÁDACÍ MIKULÁŠSKÉ MEGAKOSTKY




Co jsme použili?
plata na vajíčka
kartony z krabic
tvrdé papíry z baleného oblečení z lidlu (ale nepoužívejte ty moc lesklé, teda pokud malujete pastelkama jako my, moc to na nich nedrží)
tavná pistole
černý fix
pastelky

A co z toho vzniklo?
Ze čtyř plat od vajíček jsme slepili čtyři boční strany kostky. Jde to po zhotovení drobných nářezů na stranách, aby do sebe plata hezky zapadla. Horní a spodní stranu kostky jsme pak vyřezali z kartonů od krabic (tady pomohl i tatínek). Všechno jsem lepila tavnou pistolí. A to tak vehementně, že její spoušť nevydržela nápor a podlehla mému nátlaku... zkrátka jsem ji zlomila. Aspoň má Ježíšek inspiraci a může přinést novou.
A máme hotovou první kostku. Teď ještě další dvě, kdy u té, co bude nahoře můžete horní díl udělat buď z kartonu nebo z plata.
Konstrukce je připravena. Mimochodem děti z malošků jsou menší než věž ze tří kostek.

Ve fázi kostek 


No a zbývá jen nalepit jednotlivé strany kostek. Záleží jen na vás, jaké postavičky zvolíte. U nás vyhrály zimní motivy - Mikuláš, anděl, čert a jako čtvrtý do party sněhulák. V plánu byly různé příšerky, princezna a rytíř, pohádkové postavičky, zkrátka co vás napadne a co vaše děti mají rády.

Pohled z každé ze čtyř stran


Zvolené motivy jsem nakreslila fixou na tvrdé papíry, abych je pak mohla přilepit na plata od vajec, měkké papíry by se vám  kroutily. Opět vyhrála recyklace, kdy jsem použila tvrdé papíry z oblečení prodávaného v Lidlu. Plán byl nakreslit jen obrysy a holky že to vymalují jako omalovánky, ale to neprošlo. Andulka zvládla sněhulákův nos držíc pastelku jako hřebík. Maru se pustila do sněhulákových knoflíků a po prvním přetažení se zalekla a se slovy "já neumím" to nechala na mě. Takže jak zhodnotil mladý pán "mamina si vyrobila antistresové omalovánky".


Ve fázi omalovánek


Vybrané technice se meze nekladou. Malujte barvama, lepte barevné papíry, zkuste třeba i prostorové tváře.
Pak už stačí jen nalepit hotové postavičky tavnou pistolí (tou zlomenou to šlo hůř, musela jsem jednou rukou držet pistol a druhou tlačit tyčinku dovnitř) na připravené kostky.
Doporučuju začít jednou postavou a potom podle jejího středního dílu lepit hlavy a nohy druhých postaviček. Zkrátka aby vám obrázky postaviček navazovaly hezky na sebe, až si s tím děti budou hrát. Mikuláš s andělskými křídly a čertovským kopytem byl velkou zábavou.


Polotovar a hotový výtvor s popletenými obrázky


Doma pobyly jeden den, teď už jsou na školkové výstavě a pak si s nima budou hrát ve školce. Klidně až do úplného zničení. Vždyť vyrobit nové, třeba s letními motivy, je jednoduché.

Inspirace přišla z Pinterestu, kde jsou k vytištění postavičky na malé papírové kostky nebo na nalepení na kostky dřevěné, které máte doma a už třeba nejsou kompletní.

Příjemný adventní čas a pokud cokoliv tvoříte, ať vám jde dílo od ruky. Vlastnoručně vyrobené dárky totiž dozajista potěší obě strany.


Aja



Komentáře

Oblíbené příspěvky