Ghee, jak jinak než domácí

Po horentním vzestupu cen másla za poslední půlrok konečně nastává toužebně očekávaný pokles k sumám, které si už můžeme dovolit i v rámci předvánočních nákupů a příprav. Takže i já můžu vyrukovat s receptem na ghee, aniž bych sklidila vlnu nevole a poznámek o mém rozumu.
Žádnému vyznavači zdravého stravování (nebo jakémukoliv gurmánovi) by nemělo v kuchyni chybět. Já tenhle malý poklad doma vyrábím už víc než 2 roky a letos, díky pomalému hrnci, jsem jeho výrobu povýšila na druhou - zatímco pomalý hrnec maká, vy můžete dělat co chcete, třeba číst můj blog. A nebo si ho kupte už hotové a blog si stejně přečtěte.



GHEE,  GHÍ  nebo chcete-li  PŘEPUŠTĚNÉ  MÁSLO

Magické slovo, které k nám znovu proniká z ajurvédské medicíny, kde si ho cení jako elixíru života. A jako takové něco stojí. Ale přitom se nejedná o nic jiného než přepuštěné máslo, které si doma připravovaly naše babičky a prababičky. Dělaly to hlavně proto, aby prodloužily jeho trvanlivost (prý i 100let), asi netušily, že zvyšují stupeň přepalování másla, a o příznivých účincích na zdraví nevěděly už vůbec. Nicméně věděly, že se na něm mnohem lépe připravuje jídlo a navíc to skvěle chutná.





V čem je tak dobré?

1. GHEE má vyšší bod přepalování (200-250st) než máslo (150-180st)
2. GHEE má delší trvanlivost než máslo a nemusí být v lednici
3. GHEE obsahuje minimum laktózy (mléčného cukru) a kaseinu (mléčné bílkoviny), takže ho můžou zkusit i ti s intolerancí. Ale pozor na ono minimum... pro někoho i to může být moc.
4. GHEE nezvyšuje hladinu celkového cholesterolu, je prospěšné na trávení, obsahuje vitamín A, B3, E, K2 a minerály (sodík, draslík, vápník, fosfor, hořčík a železo)... ale tohle už vám všechno poví strýček Google
5. Míchaná vajíčka či omeleta na ghee nebo zelenina restovaná na ghee, to je pro mě nebeská mana 


Potřebujeme:

🐮 máslo ideálně grass fed, tedy z mléka krav, které se převážně krmí na pastvě (obsahuje totiž 5x více omega-3 mastných kyselin a ještě trošku dalších benefitů), ale jde to samozřejmě i z obyčejného, množství záleží na vás, já už jedu klasicky ze 3kostek
🐮 hrnec
🐮 plátýnko
🐮 sklenici na uskladnění


Postup klasický:

Máslo dáme do hrnce a necháme na mírném plameni rozehřát, až bude lehce probublávat. Stáhneme žár na minimum a takto ho budeme hlídat cca 30minut. Na povrchu se bude tvořit bílá pěna, kterou postupně sbíráme lžící. Dole v hrnci se bude objevovat tmavší usazenina z mléčné bílkoviny, která se nakonec přecedí. Signálem, že je ghee hotové, je nazlátlá průzračná barva, lehce oříšková vůně a nahnědlá usazenina na dně hrnce. A taky přestává bublat.
Máslo necháme chvilku vychladnout a poté přecedíme přes plátýnko do připravené čisté sklenice. Při chladnutí na pokojovou teplotu tuhne a stává se neprůhledným. Skladujeme dle rychlosti spotřeby buď v chladu ve spíži (v lednici být nemusí) a nebo jako já přímo na lince.


Postup pro majitele pomalého hrnce: 
(podle rad Lucie Grusové z Paleosnadno)

Do pomalého hrnce vložíte máslo, pod pokličku vložte utěrku, aby zachytávala odpařenou vlhkost a voda se nedostala zpět do másla. Na stupni 2 (high) pomalíme podle množství másla - 3kostky dělám 3hodiny. Lepší ale napoprvé po 2 hodinách kontrolovat, protože každý hrnec se může trochu lišit.
Ghee poté opět přecedíme přes plátýnko do čistých sklenic a necháme vychladnout. Lze zašroubovat i horké, víčko se zatáhne.
V čem je ghee v pomalém hrnci lepší? Nemusíte u toho stát a sbírat pěnu. Díky tomu je menší odpad. A můj subjektivní pocit - při klasickém přepouštění jsem nikdy nedosáhla tak úžasné ořechové chuti jako v pomalém hrnci.


Jdeme na to

Ještě horké

Po schládnutí


Přeju příjemné přepouštění

Aja

Komentáře

  1. krasný den, určitě bych doplnila i výrobu ghí v Thermomixu, je totiž stejně bezpracná, ale rychlejší než z pomalého hrnce: 2 kostky másla, VAROMA, R1,5, bez odměrky a čas 45 minut. Žluté zlato přes jemný cedník nebo platýnko přecedit, usazeniny na dně Thermomixu vymýt a užívat si báječné chuti ghí a volného času. Recept mi poskytla Lucie Andódy ve své FB skupině :-)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky