Moje cesta k LCHF díl III. - Samotné low carb stravování

Čtyři písmena. LCHF. Nebo taky dvě. LC. Lowcarb. Low-carb. Low Carb High Fat. Všechno to značí jedno a to samé. A to...

NÍZKOSACHARIDOVÉ  VYSOKOTUČNÉ  STRAVOVÁNÍ



Související obrázek
Vždyť kdo by nechtěl jíst slaninu, bůček a mít po každém jídle mastnou hubu :-)

Člověk se snaží, dbá na zdravou výživu, ale stejně se nedaří zhubnout, přicházejí nemoci. Pak se začne ptát, kde je chyba. A je-li zvídavý, tak se chyba brzo najde. Chyba, která vám vyrazí dech. Aspoň mě se tak stalo. Cítila jsem nasranost a bezmoc. Jak někdo pro svůj zisk dokázal na dlouhou dobu změnit základní lidskou potřebu přijímat potravu k obrazu svému, mi zkrátka hlava nebere.
Ale vezmeme to pěkně od začátku.


Trocha historie nikoho nezabije (to o cukru říct nemůžeme)

V průběhu minulého století začalo přibývat cukrovky 2.typu, obezity a infarktů. Po úmrtí amerického presidenta Eisnhowera na infarkt se rozjelo bádání, co je příčinou nárůstu kardiovaskulárních chorob. Hlavní podezřelí byly cukr a tuk. Nakonec si černého petra vytáhl tuk a boj proti němu započal. Bohužel studie, které tuk obvinily ze zodpovědnosti za všechno špatné, byly zmanipulovány, vědci si vybrali pouze výsledky, které jim zapadaly do jejich teorie, o které už dnes víme, že nebyla správná. Toho se chopili politici a potravinářský průmysl a začala éra ve znamení nízkotučných výrobků. Tuk byl démonizován a mizel z potravinářských výrobků i z našich talířů.
Navzdory tomu obyvatelstvo po další desítky let tloustne a umírá v důsledku infarktu, mrtvice, obezity a komplikací cukrovky. Mašinérie potravinářského průmyslu je však rozjetý byznys, co se stará o účelnou reklamu a neustálý odbyt svých výrobků, bez ohledu na destruktivní dopad na zdraví společnosti. Však co je jim po zdravé populaci...ta nekupuje a nekonzumuje jejich výrobky, nepotřebuje k životu léky na vysoký cholesterol nebo cukrovku 2.typu. Lepší je populace, která slepě poslouchá jejich doporučení, kupuje nízkotučné výrobky, výrobky plné sacharidů a ultrazpracované potraviny, potýká se se zdravotními problémy a poté kupuje ještě drahé léky na léčbu toho, čemu šlo předejít. Potravinářský a farmaceutický průmysl je spokojen. Slepý a hluchý konzument bohužel taky.


K čemu vede konzumace nízkotučných výrobků plných sacharidů?

Tím nemyslím pouze výrobky slazené, ale i doporučované celozrnné pečivo, celozrnné těstoviny, pohanku, quinou, soju, tolik propagované snídaňové cereálie, ovocné džusy, müsli směsi a tyčinky, rádoby zdravé sušenky a mnoho dalších. Bohužel v současně platné výživové pyramidě (tzv. klasické vyvážené stravě) je energie přijímaná v potravě kryta z 50% právě sacharidy.

Po konzumaci výrobků plných sacharidů dochází v krvi k vzestupu hladiny krevního cukru a to ruku v ruce vede k vzestupu inzulínu, který se snaží vysoký krevní cukr dostat z krve pryč do tkání. To všichni víme. Inzulín a cukr spolu přece souvisí. Ale víme, které tkáně to jsou??  Svaly, kde se přímo zpracovává nebo ukládá ve formě svalového glykogenu, ale to je bohužel jen část. Dále pak játra, kde se z glukózy stává zásobní jaterní glykogen, ale to je jen druhá část. Pokud jsou tyto zásobárny plné, což se při konzumaci jídel bohatých na sacharidy (ještě navíc každé 3hodiny, jak je doporučováno při 5-6 porcích jídla za den) stává prakticky pořád, tak se zbylá glukóza přemění na mastné kyseliny a inzulín je pošle do tukových zásob. Ejhle INZULÍN  JE  VLASTNĚ  HORMON,  KTERÝ  VEDE  K  UKLÁDÁNÍ  NADBYTEČNÉ  ZKONZUMOVANÉ  ENERGIE  (ať už ze sacharidů nebo z tuků)  DO  TUKOVÝCH  ZÁSOB.  A navíc taky výrazně tlumí odbourávání tuku z těchto zásobáren. Začarovaný kruh je na světě.
A tahle myšlenka je pro spoustu lidí absolutní novinkou. A možná taky zděšením.

Pak se stačí zamyslet a cesta z bludiště je na obzoru: snížíme-li příjem cukru, snížíme hladinu inzulínu, snížíme ukládání tuku a umožníme naopak tukovým zásobám uvolňovat nahromaděný tuk. Zní to hezky, ale aby to nebylo tak jednoduché, inzulín není jediný hormon, který má na starosti ukládání energie do tukových zásob. Pro zájemce víc ve článku Margit Slimákové, kde píše o hormonální teorii obezity
Samozřejmě dalším zádrhelem je inzulínová rezistence, která celý problém ještě zhoršuje, ale o té zase někdy příště.


Co je to LCHF neboli nízkosacharidové stravování?

Nízkosacharidové stravování je už řadu desítek let existující výživový směr (opravdu ne žádná módní vlna), který omezuje příjem sacharidů v potravě, a to asi na 10% z celkové přijaté energie (oproti výše zmíněným 50% v běžné stravě). Energie je naopak čerpána z bílkovin (jejichž příjem ale není nijak navýšen oproti stávajícím doporučením tzv. klasické vyvážené stravy, vyšší příjem s sebou nese riziko tvorby glukózy tzv glukoneogenezí právě z nadbytečného příjmu bílkovin a to bysme si moc nepomohli) a především z tuků, kterých spotřeba stoupá a tvoří cca 70% přijaté energie z původních 30% doporučovaných v běžné stravě. Proto druhá část názvu vysokotučné stravování. 

Při čtení etiket složení potravin začnete zjišťovat, že přidaný cukr, mouka či škrob (tedy obecně sacharidy) je skoro ve všem a že jediná možnost je kupovat základní nezpracované potraviny a připravovat si jídlo sám. Ano, dá to práci. Ale benefity pro vaše tělo za to stojí. Jen si představte obyčejný vývar (maso, zelenina, voda, nějaké to koření jako pepř, sůl, bobkový list) a na druhé straně polévku v pytlíku, jejíž složení by zabralo celý odstavec a o spoustě složek ani nebudete mít představu, co vlastně znamenají a k čemu jsou dobré (jestli vůbec k něčemu dobrému nebo nám spíše vůbec neprospívají). A o tom taky low carb je. Vrátit se k opravdovému jídlu, kdy na našem talíři a v našich žaludcích skončí jen to, o čem víme, co to je.

Propagátorem a guru tohoto výživového směru je profesor Tim Noakes, sportovní lékař, autor mnoha studií a publikací, sám v minulosti propagoval a sám praktikoval klasická výživová doporučení. O něm samotném, o jeho názorech i o rozdílech mezi LCHF, Atkinsovou dietou či paleo dietou si můžete přečíst v krátkém rozhovoru na stránkách Margit Slimákové.

Kolik přijímaných sacharidů si zvolíme, záleží jen na nás a na tom, co našemu tělu i mysli bude příjemné.
Obecně nízkosacharidovým stravováním lze nazvat vše pod 100g sacharidů. (nikoliv jednoduchých cukrů, ale sacharidů celkově) Pro srovnání současná diabetická dieta představuje příjem 250g sacharidů na den...paradox, že?

Dělení je vícero, hranice jednotlivých pásem se podle různých autorů liší, ale zjednodušeně:
Ti nejliberálnější, konzumují mezi 80g (dle některých autorů 50g)-100g sacharidů denně, někdy jsou označovaní za tzv. sugarfree.
Klasičtí LCHF považují za horní hranici 80g (50g), a nejdou pod 30g (20g) sacharidů na den.
Naopak ti nejpřísnější příjímají pod 30g (20g) sacharidů na den (hlídají si tedy i příjem sacharidů v zelenině). Jejich zdroje glukózy v těle jsou omezené a hlavním zdrojem energie se stávají tzv. ketony, odtud i název ketogenní dieta (která je mimochodem využívána i jako léčebná řadu desítek let u některých především neurologických onemocnění - např. farmakorezistentní epilepsie se touto dietou léčila už ve 20.letech minulého století, zmínky o léčbě epilepsie dietou najdeme i u Hipokrata...a to už je nějaký ten pátek).
V žádném případě prosím nezaměňovat s ketodietou, která k tomuto výživovému směru nepatří už proto, že se jedná o ultrazpracované koktejly a směsi.

Nebojte, nemusíte nic vážit počítat a zapisovat do kalorických tabulek, ikdyž ze začátku třeba 1 týden hodně pomůže udělat si přehled, kolik sacharidů (i celkové energie) vlastně přijímáte.
Já si tu práci dala asi před měsícem, kdy se mi rodil v hlavě tenhle článek, zapisovala jsem 3 dny a moje přijaté sacharidy činily v průměru 60g na den. Čímž jsem schopná vyvrátit tvrzení, že mozek ke své činnosti potřebuje hromadu glukózy z potravy...nepotřebuje. Zvládne to s tím málem, co přijme a co si umí vyrobit sám. Pracuju hlavou a ani po příchodu domů mě děti nenechají mentálně zahálet. Moje okolí mě snad stále považuje za inteligenta, takže pokles mentálních funkcí s poklesem k přijímané glukozy opravdu nesouvisí.

Dělení LCHF stravy podle množství sacharidů na den
ze stránek www.receptynahubnuti.cz



Co tedy jíst?

Maso, ryby, mořské plody
Vejce
Zelenina
Ovoce s nízkým obsahem cukru - bobuloviny (v tomto případě zapomenout, že bobule je i hroznové víno)
Tuky - olivy, olivový olej, kokosový olej, máslo, ghee, sádlo, avokádo, kokosové mléko a kokosová smetana, majonéza (nejlépe domácí)
Ořechy a semínka - pozor na arašídy - jsou luštěnina!!!
Mléčné výrobky - pokud nemáte intoleranci, volíme v plnotučné verzi, sýry, smetana, tvaroh, jogurt, zakysaná smetana
Sladidla - erythritol, xylitol, stévie (jsou dražší, ale zjistíte, že jich potřebujete minimum, protože si na sladkou chuť zkrátka odvyknete, 1-2 lžíce na celý dort jsou směšné množství s porovnáním potřeby cukru pro běžné pečení)
Mouky - nejčastěji mandlová, kokosová, lněná nebo jiné ořechové mouky

Je vhodné přidat do stravy: sůl (vynecháváte totiž potraviny, ve kterých je velké množství skryté soli a tu potřebujete doplnit, navíc se sodík z těla ztrácí ve větší míře - viz vysvětlení v další závorce), hořčík (který se stejně jako sodík a draslík může vylučovat močí při nižších hladinách inzulínu a tělo tak trpí jeho nedostatkem, což se nejčastěji projeví jako křeče), vitamín C, rybí tuk, probiotika. A taky dostatečně pít.

Když jsme u pití a blížícího se konce roku s bujarými oslavami silvestra, tak z alkoholu patří do LCHF pouze: destiláty, suchá vína a šampaňské, a to všechno jen občas!!!
Rozhodně zapomeňte na pivo, cider, koktejly a likéry

Výsledek obrázku pro low carb diet



Kde hledat informace? 

Podrobné rozdělení, vysvětlení a přehled doporučených potravin najdete na stránkách Pavly Hlavičkové Deliketo.czkteré jsem našla v závěru svého Whole30 a díky tomu se nevrátila zpět ke klasické stravě, ale dala se směrem nízkosacharidového stravování.



Výsledek obrázku pro deliketo
www.deliketo.cz


Spoustu dalších informací a především receptů pak na stránkách Lucie Grusové Paleosnadno.cz
nebo v její aplikaci Low carb receptyk dispozici zatím pro Android, v příštím roce snad i pro iOs

Cover art
Ikona aplikace Lucie Grusové

O cukru si můžete přečíst i na novém webu Cukr pod kontrolou , který vznikl ve spolupráci PharmDr. Margit Slimákové a MUDr. Hany Krejčí


www.cukrpodkontrolou.cz


A co vám LCHF přinese?

Jednoduchost ve stravování. Budete nakupovat tytéž potraviny, používat jednoduché suroviny a tvořit z nich kvalitní a často jen zdánlivě složitá jídla. A že budete jíst pořád to samé? Vždyť teď to děláte taky. Třeba takové hovězí se dá upravit na spoustu způsobů - neznamená to jen steak nebo biftek za spoustu peněz, ale i guláš, dušené maso, mleté na hamburger nebo masové kuličky, vývar.
Dostatek energie a menší únava během dne. Vaše tělo se totiž nebude potýkat s výkyvy hladin krevního cukru.
Pocit sytosti a jezení v delších časových odstupech. Tuk má totiž schopnost zasytit a bude trvat déle než pocítíte hlad. Začnete vynechávat svačinky a možná si budete pohrávat i s myšlenkou přerušovaného půstu
Zlepšení zdravotního stavu. Snížení příjmu sacharidů má pozitivní vliv nejen na obezitu, cukrovku 2.typu, inzulínovou rezistenci, ale i na Alzheimerovu demenci, vysoký krevní tlak, zubní kaz a imunitní systém, takže spousta autoimunitních chorob se na této stravě zlepšuje.
Zlepšení spánku.


A co vám LCHF vezme?

Zhubnete, takže kilogramy navíc.
Chutě na sladké, protože díky stabilní hladině cukru v krvi jsou rázem chutě ty tam.
A možná pár lidí z okolí, kteří vás přestanou navštěvovat nebo zvát do hospody.


A že je lowcarb strava drahá?

Jo, kvalitní hovězí a další maso, ryby, máslo, vejce, ořechy, avokádo, kvalitní oleje...to všechno v dnešní době něco stojí. Ale na druhou stranu ušetříte za pečivo, těstoviny, rýži, za slazené vody, za pivo, za tu hromadu sladkostí a zobání k televizi. Jen si dejte tu práci a spočítejte, kolik jste za co v obchodě utratili. Navíc za pár měsíců na lowcarb stravě zjistíte, že jíte jen 2-3x denně, že množství zkonzumovaného jídla je menší (protože jíte kvalitu a ne kvantitu), pijete vodu z kohoutku, takže se finance vyrovnají. A hlavně jste štíhlejší, zdravější a šťastnější. A tohle za ty investované peníze rozhodně stojí.
Vyhledávejte slevy, akční zboží, pořiďte si velký mrazák. Samolepka -33% je opravdu magická a nestyďte se takové zboží dávat do košíku. Někdy mám pocit, že nákup je polepený skoro celý. Plánujte si nákupy a jídelníček dopředu, nakoupíte potřebné věci v potřebném množství a nebudete vyhazovat přebytky, co se zkazí.


Co říct závěrem?

Tak jako jsme každý jiný, tak i naše stravování bude odlišné. Najděte si tu svou cestu. Zkoušejte a přemýšlejte nad tím, co vám vyhovuje. V žádném případě nechci nikomu nic zakazovat (ikdyž samotný cukr asi jo) ani přikazovat, jak má jíst. Ne každý bude na LCHF spokojený a ne každému bude vyhovovat.. Ale i pouhé snížení přijímaných sacharidů v přílohách na polovinu a nahrazení druhé poloviny hromadou zeleniny má svůj význam.
S tuky to zrovna nepřehánějte, je-li vaším cílem zhubnout - tuky, které nedodáte v potravě si vaše tělo vezme ze svých tukových zásob. A to je fajn zjištění.
Přemýšlejte nad tím, co jíte a pijete. Vaše tělo není popelnice a zaslouží si kvalitní jídlo, aby kvalitně fungovalo. Kdyby nic, tak si z tohoto článku vemte k srdci aspoň následujicí: 

Přestaňte kupovat nízkotučné výrobky, přestaňte kupovat sladkosti, slazené vody a džusy a přestaňte kupovat ultrazpracované potraviny. 

JEZTE OPRAVDOVÉ JÍDLO, 

o kterém víte, co v něm je, 
ikdyž v něm budou třeba i sacharidy. 

Kvalitní žitný kváskový chleba (pokud si troufnete, tak i doma upečený) namazaný máslem s vajíčkem a zeleninou bude určitě pro vaše tělo přínosnější než obložená bageta zatavená v igelitu s překvapivě dlouhou trvanlivostí.

Ať už dáte LCHF stravování šanci nebo ne, ať už se vzdáte sacharidů ve větší či menší míře (nebo vůbec a budete jim naopak holdovat ve velkém), přeju vám, ať se ve svém těle cítíte zdravě a šťastně, protože to jde i s pár kilogramy navíc.

A kdybyste měli pocit, že tenhle stravovací režim s sebou nese velké odříkání, tak nebojte a přesvěčte se na fotkách mých lowcarb talířů.

Aja


Půl talíře bílkovin a půl zeleniny.
V chladnějším období volím krátce restovanou na ghee, ochucenou solí a pepřem.

Masové kuličky
a domácí nízkosacharidové těstoviny z vajec a mozzarely

Cuketové špagety - častá večeře na letošní dovolené

Low carb to jde i v práci. Jen je to o krabičkách.

Když není čerstvá zelenina je dobré mít po ruce zmrazené fazolky.
Nevařím, rovnou z mrazáku jen krátce restuju na ghee, osolím a někdy přidám česnek.  

Typická večeře
a ideálně když lososa pořídíte se samolepkou -33%, to pak chutná dvakrát tolik



Dívím se, že na LCHF není víc chlapů.
Kachnu se zelím chce totiž každý. Ta naše z pomalého hrnce a zelí jen dušené.

Fotka uživatele Alena Zhřívalová.
Na avokádo nejde zapomenout - jen rozmačkané s česnekem, solí a pepřem.
K zelenině, nebo stočit do vaječné omelety.
Tohle ovoce je to nejlepší lowcarb ovoce na světě.



Není to jen o mase, ale taky o dezertech. I mlsat se totiž dá nízkosacharidově. Stačí kliknout na popisek pod fotkou a máte recept. Upéct už ale musíte sami. Pokud budete dezerty nabízet i hostům na klasické stravě, můžete jim přisladit šlehačkou, ochuceným tvarohem či zakysanou smetanou, ovocem nebo přidat kopeček zmrzliny. Někdy ale nepotřebují nic a jsou mile překvapeni, že to jde i bez cukru a bez mouky.


Brownie dort

Kokosový chia puding

Dýňový cheescake




Komentáře

Oblíbené příspěvky