Nakládaný hermelín

Léto, sluníčko, bazén, ledová káva, gril, maso, hermelín, zelenina. Tak tohle je snad ideální představa letního víkendu. Někdy se nás ale sejde víc a než se rozpálí gril a stihnu všechno ugrilovat, chce to na stůl nějaký předkrm. Nejlépe takový, který si nachystáte předem a pak už se nemusíte zdržovat. A chlapům to chce servírovat něco pikantnějšího.


NAKLÁDANÝ HERMELÍN




Suroviny:
hermelín
česnek - ideálně počítat na každý hermelín 2stroužky
pepř 
bylinky - v mém případě rozmarýn, saturejka a tymián
paprika - pálivé papričky, feferonky, klasická kapie nebo i sušená (tady bych volila spíše verzi pálivou nebo uzenou), chilli koření
olivový olej
láhev - ideálně co nejlépe kopírující tvar hermelínu, abyste nespotřebovali litry oleje

Lze samozřejmě použít koření, které máte doma a které jste zvyklí používat. V receptech na netu najdete kuličky jalovce, bobkový list, někdo přidává cibuli...kreativitě a zkoušení nových kombinací se meze nekladou. A nebojte se pikantní chuti. Já ji moc nevyhledávám, ale po první zkušební várce vím, že příště buďto pálivé papričky nebo chilli.




Postup:
Česnek si nakrájíme na kolečka, bylinky natrháme na menší kousky. Já jsem pro barevnost použila klasickou červenou papriku a nakrájela ji na větší proužky. Hermelíny rozkrojíme podél na poloviny.
Na dno čisté sklenice dáme trochu česneku, pepře a první kolečko hermelínu. Na něj postupně vrstvíme česnek, bylinky, koření a další kolečka hermelínu. mezery mezi hermelínem a sklenicí jsem vyplňovala proužky papriky. Na poslední kolečko hermelínu, dáme zbytek bylinek, česneku a koření.
Na závěr opatrně zalijeme olivovým olejem, aby vše bylo ponořeno pod hladinou. Pokud zůstávají v láhvi vzduchové bublinky, pomůžeme si špejlí, kterou zasuneme po odvodě do sklenice, aby mohly bublinky uniknout ven a olej se dostal všude. Někdo zalévá olejem po troškách už v průběhu plnění sklenice vždy po každém vloženém hermelínu.





Zavřeme, dáme do lednice a vydržíme ideálně týden.
Dají se konzumovat už po 24hod, ale jaksi to ztrácí efekt naložení. Pokud chcete konzumovat hermelín dříve, je lepší ho nakládat ne jako kolečka, ale rozkrojený na trojúhelníčky, ten bude ke konzumaci už během dvou dnů.

Samozřejmě vždycky si zkontrolujte datum spotřeby. Hermelín, který se už blíží do finále, necháme naložený jen pár dnů, protože celého týdne už by se nemusel dožít ve skvělé kondici. Naopak hermelíny, které jste pořídili čerstvé a mají delší dobu trvanlivosti, si můžete dopřávat i po 14denním pobytu v kořeněné olejové lázni.

A tip na servírování?
Jakkoliv chcete. Jen tak, s pečivem (pokud patří do vašeho jídelníčku), se zeleninou.
Chuť olivového oleje nejlépe vynikne s čerstvým salátem (což je i návod, jak spotřebovat olivovou olejovou koupel, ve které si hermelín užíval), takže za mě kombinace se zeleninou vítězí.




Dobrou chuť a léto budiž pochváleno


Aja


Komentáře

Oblíbené příspěvky