Zeleninová a kuřecí kořenící směs homemade

V loňském roce se novým obyvatelem naší kuchyně stal Thermomix TM6. Už delší dobu po něm manžel pokukoval a ukecával, že aby mohli sami vařit, že by se puberťák taky něco naučil, a že mi usnadní práci. Tak teda jo, počkali jsme do podzimu na nový model a stali se hrdými majiteli.
A jak to dopadlo? Vařím já, předělávám svoje recepty a hledám vychytávky, na které je TM6 bezkonkurenční pomocník. A chlapi? Mladý pán si děla puding z mléka, vajec a vanilkového cukru. Chlap zvládá všemožné krémové polévky, zapečené těstoviny a vánoční cukroví - teda pokud můžeme vaječný koňak nazývat vánočním cukrovím. No a já to po nich potom uklízím.
O tom, co všechno TM6 změnil v naší kuchyni napíšu víc někdy příště.
Teď to, co mě mezi prvními nadchlo asi nejvíc - tvoření základních surovin, co by vám ve spíži neměly chybět.
Ale nebojte se, směs půjde určitě připravit i bez Thermomixu.







ZELENINOVÁ KOŘENÍCÍ SMĚS

Na platformě receptů Cookidoo pro TM jsou kořenící pasty. Ty mi svým složením příliš nevyhovovaly, stejně tak jako jejich skladování v lednici. Na australských stránkách jsem objevila sypkou kořenící směs, která odpovídá mé představě - delší životnost, uchovávání v šuplíku mezi kořením a použití kamkoliv, třeba i jako koření do hotové polévky přímo při stolování.
Výhodou je i zpracování zbytků zeleniny, natě,...

Suroviny:
200g mrkve
200g celerových výhonků, celeru, petržele (dávám od každého, co mám doma, do celkové hmotnosti)
100g cibule
100g soli (vždy 20% celkové hmotnosti zeleniny)
a zelené - petrželová nať, mrkvová nať, bylinky (tymián, oregano,...)

Postup:
Očištěnou zeleninu (u bio stačí jen dokonale omýt od hlíny a nečistot a nemusíte ani loupat) nakrájejte na cca 3cm kusy do nádoby TM. Přidejte nať, bylinky, sůl.
Sekejte 30s R5, setřete stěrkou ze stěn nádoby, znovu sekejte 30s R5.
Vařte 90min 80° R2.
Připravte si plech s pečícím papírem a rozehřejte troubu na 100-120°. Vzniklou směs z TM rozprostřete na plech a dejte sušit do trouby, do dveří přivřete vařečku, ať může unikat vlhký vzduch. Po 1 hodině směs promíchejte a sušte dalších 30-60min podle vlhkosti směsi, dokud nebude úplně suchá. Poté nechte vychladnout.
Do čisté a suché nádoby TM dejte usušenou vychladlou směs a rozemelte 10s R8.
Přendejte do uzavíratelných skleniček, skladujte na suchém místě až 6 měsíců a používejte všude tam, kde byste použili bujón (1 lžička směsi na 500ml vody) nebo vegetu (ochucení hotových jídel, do pomazánek, do omáček...)







KUŘECÍ / HOVĚZÍ KOŘENÍCÍ SMĚS


Suroviny:
400g masa keřecí / hovězí
100g soli (vždy 20% celkové hmotnosti směsi)
150g cibule, pórku, cibulové nati
50g česneku
100g mrkev
100g petržel, celer
a zelené - petrželová nať, mrkvová nať, bylinky (tymián, oregano,...)
2 lžíce mletého pepře

Postup:
Maso nakrájete na kousky cca 2x2cm, dejte do nádoby TM. Očištěnou zeleninu (u bio stačí jen dokonale omýt od hlíny a nečistot a nemusíte ani loupat) nakrájejte na cca 3cm kusy do nádoby TM. Přidejte nať, bylinky, sůl a pepř-
Sekejte 10s R7, setřete stěrkou ze stěn nádoby, znovu sekejte 10s R7.
Vařte 30min Varoma R2.
Připravte si plech s pečícím papírem a rozehřejte troubu na 100-120°. Vzniklou směs z TM rozprostřete na plech a dejte sušit do trouby, do dveří přivřete vařečku, ať může unikat vlhký vzduch. Po 1 hodině směs promíchejte a sušte dalších 30-60min podle vlhkosti směsi, dokud nebude úplně suchá. Poté nechte vychladnout.
Do čisté a suché nádoby TM dejte usušenou vychladlou směs a rozemelte 30s R10.
Přendejte do uzavíratelných skleniček, skladujte na suchém místě až 6 měsíců a používejte všude tam, kde byste použili bujón (1 lžička směsi na 500ml vody) nebo vegetu (ochucení hotových jídel, do pomazánek, do omáček...)






A KDYŽ NEMÁTE THERMOMIX?

Bude to trochu pracnější, ale zvládnete to i tak.
Místo TM použijte mixér, případně zeleninu nahrubo nastrouhejte (pokud byste chtěli současně posílit tělo i ducha...). Vařte na sporáku, míchejte a míchejte. Sušte stejným způsobem a k rozemletí na prášek opět použijte svůj mixér.


Hezké dny při přípravě základních surovin do vaší kuchyně přeje

Aja




Komentáře

Oblíbené příspěvky