Lowcarb tvarohový koláč s ovocem

Před pár lety se tenhle koláč stal oblíbený v mém repertoáru. Je jednoduchý, je bez cukru a bez mouky, chutná i mému muži a jako spolumajitelka zahrady v něm zužitkuju všechno drobné ovoce ze zahrady.


Recept a celý postup najdete na stránkách colorsoflowcarb.cz plných úžasných receptů a inspirace, čímž Kačce děkuji a dovolím si občas její recept doplnit postupem pro majitele Thermomixu.


Suroviny:
těsto:
3vejce
50g ghí (nebo másla)
100g mandlové mouky
50g kokosové mouky
špetka soli
1 lžíce citronové šťávy
kůra z bio citronu nebo sušená citronová kůra

náplň:
1 tučný tvaroh (250g)
1 zakysaná smetana (190g)
2vejce
2 lžíce citronové šťávy
volitelně sladidlo (já dávám l lžíci erythritolu podle sladkosti použitého ovoce)
2 hrnky ovoce

drobenka:
10g másla
1 lžíce mandlové mouky
1lžíce kokosové mouky
volitelně plátky mandlí (ale stojí to za to)
volitelně přisladit


Postup: 
Celý krásně popsaný krok za krokem na stránce http://colorsoflowcarb.cz/recepty/tvarohovy-kolac-s-ostruzinami-a-drobenkou/

Postup pro majitele Thermomixu: 
Rozpalte si troubu na 180°.
Všechny přísady na těsto vložte do nádoby TM a zvolte program těsto 3 minuty. Vznikne vám tužší, ale drobivé těsto. Přesuňte těsto do vymazané koláčové formy a navlhčenýma rukama jej vymačkejte až do okrajů formy. Propíchejte vidličkou.
Dejte péct na 15 minut.
Nádobu nemusíte umývat. Vložte všechny suroviny na náplň kromě ovoce a mixujte 30s R4. Náplň vlijte na předpečený korpus a poklaďte ovocem. Mám vyzkoušené červený i černý rybíz, jostu, borůvky, ostružiny, maliny, třešně, švestky, jahody, rebarboru... co dům, zahrada, mrazák, případně sousedi nabídnou.
Opět pečte 15 minut.
V misce si rukama připravte drobenku z uvedených surovin. Na závěr posypte celý koláč drobenkou a dejte ještě na 10 minut zapéct.
Krájejte až po úplném vychladnutí.
A jako většina tvarohových koláčů chutná nejlépe druhý den, kdy těsto pod tvarohovou vrstvou pěkně zvláční.

Koukněte se na fotky, co všechno jsme už zkusili, pak do svého mrazáku a zkontrolujte, jestli tam není zbytek rybízu z loňské úrody.



Třešňový



Mix rybízů a josta 



Švestkový



Jahody a rebarbora 



Přeji pěkné pečení a dobrou chuť

Aja








Komentáře

Oblíbené příspěvky